Dag 21 - Så här blir du "tonad"

(Bild lånad av mamma.fit och Olga Rönnberg)
 
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Nu har vi pratat om träning en hel vecka, ni har fått tips som rör träning, hur ni ska tänka när ni sätter ihop passen, vad ni ska prioritera, hur ni ska sätta igång med träning.

Idag vill jag prata om hur man blir ”tonad” (hatord!) eller på mitt språk ”har muskeldefinition”. Det är vad de flesta kvinnor vill åstadkomma. Jag säger de flesta för vissa bryr sig noll om hur de ser ut eller tränar för att träna eller har prestation som mål och inte ute efter en viss sorts ”look”. Och det respekterar jag fullt ut, one each own. Så länge ingen gnäller om att de inte kommer någonvart med formen. Fair enough?

Vad betyder då ”muskeldefinition”? Jo, mindre fett och lite mer muskler. När kvinnor bantar, äter lite mat och lite protein och tränar enbart joggingrundor – så tappar de vikt. Man blir sig själv fast mindre: samma kroppsform men mindre. Det är skillnad på vikt och vikt. De flesta dieter innebär att tappa vikt och då spelar ingen roll vad denna vikt består av, musklerna rycks med då man går på kraftigt kaloriunderskott och oftast ingen träning alls (det skryts till och med i media med ”jag gick ner utan att träna”). Det är ett mycket farligt och korkat koncept. Om du däremot är smart så ska du se till att bibehålla så mycket muskler du bara kan men gå ner i fett, dvs minska på underhudsfett. Muskler är det dyrbaraste du har, det är de som (bland annat) styr din ämnesomsättning och när man bantar så går ämnesomsättningen ner. Att hålla proteinnivån hög och styrketräna är det bästa och smartaste du kan göra när du går på smart kaloriunderskott – eftersom både protein och styrketräning bevarar musklerna.

Muskeldefinition v/s ”stor” Låt oss gå igenom detta med ”stor”, många tror att de blir större och större när de sätter igång med styrketräning. Det blir man om man inte tar hänsyn till vad man äter. Stor betyder att man ökar i muskelmassa men underhudsfettet förblir det samma. Klart man blir större! Sedan bör man ha i åtanke att musklerna inte kommer att limmas på en bara så där! Det krävs otroligt (OTROLIGT!) mycket arbete på gymmet för att få dessa muskler – särskilt om du är kvinna. Och det kommer definitivt inte att bli några muskler om du tränar gruppträning där du inte kan styra vikterna eller tränar när du behagar.

För att se ”tonad” ut så måste du ha några muskler till att börja med. Du kan inte deffa (ett annat hatord!) fram något om det inte finns något att deffa fram.

Muskeldefinition:

• Mindre underhudsfett

• Mer muskler

”Stor”:

• Mer underhudsfett

• Mer muskler

Om du känner att det går åt fel håll med måtten – om du redan har tillräckligt mycket underhudsfett, se över din kost: hur mycket du äter och vad kosten består av.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: