Dag 23 - Hur hård ska man vara för att lyckas?

(Bild lånad av mamma.fit och Olga Rönnberg)
 
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Många anser sig behöva strikta kostplaner och nära-döden-upplevelse-pass för att det ska ge effekt på kroppen. Och det fungerar ett tag, absolut. Problemet är att man måste hela tiden underhålla denna sorts kosthållning och denna träningsnivå.

Logiken går så här: om jag inte är hård nog mot mig själv så kommer jag aldrig dit jag vill, jag behöver ständiga hårda utmaningar för att hålla mig på plats. Du ser, du motiverar dig med rädsla. Fokusen ligger hela tiden på mat, sötsug, cravings, hungern och inte kunna acceptera sig själv för den man är, med sina styrkor och svagheter. Och svagheter är INTE lika med misslyckas med sin form.

Det första du behöver göra är att backa.

Vad är det värsta som kan hända när du börjar äta mer? Med mer variation? Börja slappna av mer?

Och hur kommer kroppen att reagera på mindre träning?

Det bästa rådet jag kan ge: gör det och se vad som händer!

Minska framförallt på cardio och fokusera helt på styrkan. Du kommer att märka stor skillnad i orken, kanske kommer du till och med få några personbästa under ett par-tre veckor.

Öka på kolhydrater och var inte rädd! Klart man kommer gå upp ett par kg i vätska men det är så värt det för energins skull!

Ta en dag i taget, bokstavligt talat. I slutet av veckan kan du utvärdera dagarna som varit. Hur mådde du när du tillät dig själv att äta lite mer och träna lite mindre? Vad hände mer exakt med mindset, hungern, cravings? Energin? Sömnen?

Jag är övertygad om att du får enbart positiv respons från kroppen.

Dag 22 - Mål v/s mållöst

(Bild lånad av mamma.fit och Olga Rönnberg)
 
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Många av oss pratar ofta om mål, det kan kännas skönt att alltid se fram emot något. Jag har dock lite hatkärlek till just mål. Problemet är att vi tänker hela tiden i framtid-termer: om tre månader ska jag ha värsta formen, om två veckor ska jag på bröllop, osv. Det gör att vi ständigt måste jaga något för att känna oss ”levande”. Annars får det vara, annars får det vara, annars är det inte roligt. Men varför? Vad sägs om mål för IDAG? Här och nu? Vad kan du göra denna förmiddag för att hamna där du vill hamna?

Detta tänk ger oss val och möjligheter. Vi är närvarande.

Mina personliga mål är att 1. Må så bra jag bara kan och 2. Komma tillbaka till samma shape jag alltid brukar ha. Inte tvärtom! För jag vill inte må skit men vara ”smal”. Om det blir tvärtom så kommer jag alltid att ha dåligt samvete över mat och träning. Jag vet det, jag har varit där flera gånger. Att vara osocial, aldrig ta ett glas vin, aldrig vara vaken sent på natten, aldrig äta ute.

Om jag mår bra och trivs med livet i övrigt så är ett kilo hit eller dit är ingen big deal, man vet att man kan överleva det. Man är älskad ändå. Ingen kommer ens märka att man gått upp ett kilo för ingen bryr sig. Ingen kan säga exakt vad du väger ändå. Det sitter i ditt huvud. Så gör något åt huvudet!

Ha mål, ha kul med dem, men glöm inte här och nu – för här och nu är din morgondag. Idag skapar du hur du kommer må imorgon.

 

 

 

Dag 21 - Så här blir du "tonad"

(Bild lånad av mamma.fit och Olga Rönnberg)
 
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Nu har vi pratat om träning en hel vecka, ni har fått tips som rör träning, hur ni ska tänka när ni sätter ihop passen, vad ni ska prioritera, hur ni ska sätta igång med träning.

Idag vill jag prata om hur man blir ”tonad” (hatord!) eller på mitt språk ”har muskeldefinition”. Det är vad de flesta kvinnor vill åstadkomma. Jag säger de flesta för vissa bryr sig noll om hur de ser ut eller tränar för att träna eller har prestation som mål och inte ute efter en viss sorts ”look”. Och det respekterar jag fullt ut, one each own. Så länge ingen gnäller om att de inte kommer någonvart med formen. Fair enough?

Vad betyder då ”muskeldefinition”? Jo, mindre fett och lite mer muskler. När kvinnor bantar, äter lite mat och lite protein och tränar enbart joggingrundor – så tappar de vikt. Man blir sig själv fast mindre: samma kroppsform men mindre. Det är skillnad på vikt och vikt. De flesta dieter innebär att tappa vikt och då spelar ingen roll vad denna vikt består av, musklerna rycks med då man går på kraftigt kaloriunderskott och oftast ingen träning alls (det skryts till och med i media med ”jag gick ner utan att träna”). Det är ett mycket farligt och korkat koncept. Om du däremot är smart så ska du se till att bibehålla så mycket muskler du bara kan men gå ner i fett, dvs minska på underhudsfett. Muskler är det dyrbaraste du har, det är de som (bland annat) styr din ämnesomsättning och när man bantar så går ämnesomsättningen ner. Att hålla proteinnivån hög och styrketräna är det bästa och smartaste du kan göra när du går på smart kaloriunderskott – eftersom både protein och styrketräning bevarar musklerna.

Muskeldefinition v/s ”stor” Låt oss gå igenom detta med ”stor”, många tror att de blir större och större när de sätter igång med styrketräning. Det blir man om man inte tar hänsyn till vad man äter. Stor betyder att man ökar i muskelmassa men underhudsfettet förblir det samma. Klart man blir större! Sedan bör man ha i åtanke att musklerna inte kommer att limmas på en bara så där! Det krävs otroligt (OTROLIGT!) mycket arbete på gymmet för att få dessa muskler – särskilt om du är kvinna. Och det kommer definitivt inte att bli några muskler om du tränar gruppträning där du inte kan styra vikterna eller tränar när du behagar.

För att se ”tonad” ut så måste du ha några muskler till att börja med. Du kan inte deffa (ett annat hatord!) fram något om det inte finns något att deffa fram.

Muskeldefinition:

• Mindre underhudsfett

• Mer muskler

”Stor”:

• Mer underhudsfett

• Mer muskler

Om du känner att det går åt fel håll med måtten – om du redan har tillräckligt mycket underhudsfett, se över din kost: hur mycket du äter och vad kosten består av.