Dag 27 - Stressen dödar alla försök!

(Bild från mamma.fit och Olga Rönnberg)
 
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Mycket att göra? Känner dig överväldigad med alla måsten (inklusive Olgas 30-dagarsutmaning…)? Känslan av att fastna i ekorrhjulet fast du har lovat dig själv i somras att ”aaaldrig igen att jag går tillbaka till mitt stressiga liv”.

Ändå är du där. Igen.

Akut stress (som dyker upp då och så, t ex en viss deadline) är en sak – men kronisk stress är det minsta du behöver. Ständigt förhöjda kortisolnivåer är inget du kommer att må bra av eller ens få särskilt bra resultat av. Trots allt så kopplas förhöjda kortisolnivåer ihop med viktuppgång, depressioner, ökad aptit och sämre immunförsvar.

Om du är redan stressad så är det inte så värst smart att bidra med stress genom att välja fel sorts tränings & koststrategier.

Det finns faktiskt sätt att minska stressen och här är mina tips till dig som känner att det börjar spåra ut.

Styrketräning Styrketräning frigör tillväxthormonet och testosteron, dessa hormoner i sin tur verkar som motvikt mot kortisol.

Kortare träningspass Att kortisolnivån höjs under träning är helt normalt, däremot långa utdragna pass håller denna nivå hög för länge. Håll dig till passen som tar max en timme.

Undvik fasta När du går utan mat längre period så börjar kortisolnivån höjas. Om du lever ett stressigt liv, byt din fasta mot normal kosthållning där du fördelar dina måltider under dagen.

Undvik hamna i cravings-zone När du är stressad så kräver du mer av snabba kolhydrater. För att undvik att hamna i skräpträsket, det bästa sättet för dig blir att planera dina måltider i förväg. På det sättet kommer du motverka medvetet dina cravings.

Hoppa löpning men satsa på HIITs Precis som i fallet med långa träningspass så även långdistanslöpning bidrar till förhöjt kortisol. Hellre minska passens längd till 15-20 min och ersätta mot HIIT.

Drick vatten För lågt vattenintag kan leda till förhöjt kortisol, så glöm inte dricka! Men då vanligt vatten och inte juice och smaksatt vatten.

Yoga Avslappnande och meditativt. Att alltid köra i 180 (eller 220) är varken smart, hälsosamt eller något som kommer fungera i längden.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: