Dag 10 - Planeringstips och inköp

Aj då... sjukor och orklöshet har gjort att det blivit paus här. Men nu kör vi igen!
 
(Bild lånad av mamma.fit och Olga Rönnberg)
Text skriven av Olga Rönnberg.
 

Igår pratade jag om hur mycket just du ska äta för att få det du vill ha av träning. Nu när du vet det, vad gör du nu?

Jo, dags för planering och inköp!

Har du VERKLIGEN noll ledig tid för planering, här kommer tipsen för dig. Så nu kan du inte backa – jag kommer inte att tro på att du inte kan, inte har tid osv. Jag har redan skrivit en hel artikel om detta men här kommer ytterligare tips:

• Lär känna affären du handlar i: var hittar du köttet, grönsaker, mejeri osv. Konstruera inköpslistan utifrån hur avdelningarna ligger och anpassa inköpet. Till exempel: du kommer in i affären och det första du ser är grönsaker, sedan mejeri, sedan kött osv. Så skriv allt grönt som nummer ett i inköpslistan, sedan mejeri,  kött osv. På det sättet sparar du tid och slipper cruisa runt för att hitta det du behöver, PLUS att du går förbi skräpavdelningen.

• Ett annat tips är att handla på nätet, då är det garanterat skräpfritt! Du är i total kontroll, du vet exakt vilken sorts mat som kommer passera genom din dörr.

• Gör en minibuffé i kylskåpet, dvs hacka grönsaker, dela hårdkokta ägg, strimla kycklingfilé, töm olivburken på oliverna, kokt råris osv och placera allt i separata burkar. På det sättet kan du snabbt kombinera nyttiga rätter till din matlåda.

• Placera den nyttigaste maten på första raden i kylskåpet för vi tenderar att äta upp det vi ser först när vi öppnar kylskåpsdörren.

• Planera maten ett par dagar i förväg, skippa att planera för alla 7 dagar för allt kan hända i livet. Ta två dagar i taget, det är mer realistiskt och hållbart.

• Rensa köket från all synlig mat och dryck, särskilt om du tenderar småäta och det spelar ingen roll vad du snaskar på. Fresta inte dig själv i onödan!

• Laga extra mycket mat till middagen så kan du göra lunchmatlåda till dagen efter.

• Satsa på sallader och grönsaker som säljs per påse. Sköljda och redo att användas – perfekt att ha på jobbet!

• Andra nyttigheter som kan användas snabbt är bönor och linser i tetrapack, pesto, hummus, soja, ajvar. Kan inte bli smidigare än så! Det enda du behöver tänka på är att ha proteiner färdiga i förväg (kyckling, gravad/rökt lax, skaldjur på burk, rökt makrill). Sen sköljer du bönorna/linserna, blandar med salladen från påsen och lägger till proteiner och hummus/pesto/ajvar. Toppa med t ex solrosfrön, linfrö, sesamfrö, pinjenötter för att få i dig bra fetter. Klart!

---------------------------------------------------------------------

Det låter så lätt och det är de nog med, tror bara att man måste bestämma sig för att kunna och klara av detta. Eller?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: